Totul despre veniturile din drepturi de autor 2024

Ce sunt veniturile din drepturi pe autor 2024?

Potrivit prevederilor art. 70 din Codul fiscal, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sunt venituri realizate din valorificarea drepturilor industriale, cum ar fi:

  • inventii;
  • know-how;
  • marci înregistrate;
  • francize si altele asemenea, recunoscute si protejate prin înscrisuri ale institutiilor specializate, precum si a drepturilor de autor, inclusiv a drepturilor conexe dreptului de autor.

Sunt incluse în categoria drepturilor de proprietate intelectuala si drepturile care fac obiectul unor contracte de cesiune, închiriere, colaborare, cercetare, licenta, franciza si altele asemenea, precum si cele transmise prin succesiune, indiferent de denumirea sub care se acorda, cum ar fi: remuneratie directa, remuneratie secundara, onorariu, redeventa si altele asemenea.

Ce impozit datoram pentru veniturile din drepturi de autor 2024?

Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net si se retine la sursa, de catre platitorii de venituri  la momentul platii veniturilor.

 Cum se calculeaza venitul net din drepturile de autor in 2024?

Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se determina de catre platitorii venitului, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.

De exemplu, pentru un contract cu valoare bruta in valoare de 10 000 lei, vom calcula impozitul dupa deducerea cotei forfetare de 40%. Impozitul retinut la sursa va fi 10% din 6 000 lei (10 000 – cota forfetara), respectiv 600 lei.

Cum si cand se declara si plateste impozitul pentru drepturile de autor 2024?

Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei în care a fost retinut.

Ce alte taxe datoram pentru veniturile din drepturi de autor in 2024?

In cazul in care venitul net depaseste pragul de 12 salarii minime brute pe tara (respectiv 26760 lei), sunteti obligat sa achitati si contributiile sociale: CAS (fondul de pensii) in procent de  25% si CASS (asigurare de sanatate) in procent de 10%.

Daca persoana care presteaza serviciile depaseste acest plafon pentru mai multe contracte incheiate, atunci contributiile sociale se platesc de catre o singura institutie.

Contribuabilul va desemna firma responsabila pentru achitarea CAS si CASS prin depunerea declaratiei fiscale 112 de catre platitorul care a fost numit pana pe 25 inclusiv ale lunii care urmeaza celei pentru care este datorata obligatia fiscala.

Ai nevoie de ajutor pentru calculul impozitul pentru veniturile din cesiunea drepturilor de autor? 😎 Accounting Studio iti simplifica munca si iti ofera consultata in orice dilema pe care ai avea-o cu privire la taxe.  Ne poti contacta aici.