Orele suplimentare – cum le recompensam corect?

In desfasurarea activitatilor curente, majoritatea societatilor se lovesc la un moment dat de situatii care necesita ore de munca suplimentare.

Codul Muncii reglementeaza anumite conditii pe care trebuie sa le respectam in aceste situatii.

Care este norma de lucru normala?

Pentru salariatii angajati cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamâna.

In cazul in care angajatii trebuie sa presteze ore suplimentare trebuie sa aveti in vedere faptul ca timpul de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana (inclusiv orele suplimentare).

Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

Pentru anumite activitati sau profesii, se poate stabili prin contractul colectiv de munca al societatii o perioada de referinta de maximum 6 luni.

In cazul tinerilor in vârsta de pâna la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamâna.

Tinerii in vârsta de pâna la 18 ani nu pot presta munca suplimentara.

Angajatul este obligat sa presteze ore suplimentare?

Nu. Orice angajat, din sectorul public sau privat, are dreptul de a accepta sau de a refuza sa lucreze ore suplimentare.

Exista insa doua exceptii in are angajatul nu poate refuza sa munceasca peste program.

Este vorba de cazul de forta majora (incendii, epidemii, calamitati) si de situatia in care sunt necesare lucrari urgente (ex. domeniul transporturilor, sanatate, asistenta sociala) pentru prevenirea producerii unor accidente ori inlaturarea consecintelor unui accident

Atentie, insa! Nu poate fi vorba de munca suplimentara daca salariatul nu isi indeplineste norma de munca in timpul legal de lucru (din neglijenta, din cauza unor erori repetate, etc.), in aceasta situatie, drepturile ce revin pentru munca suplimentara nu se aplica.

Cum se recompenseaza corect orele suplimentare?

Din punct de vedere al salarizarii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul acesta, in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.

Sporul pentru munca suplimentara, se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Desi legea ne recomanda sa optam cu prioritate pentru compensarea orelor suplimentare prin timp liber, in practica, in marea majoritate a cazurilor, angajatorii compenseaza in mod automat, prestarea de ore suplimentare prin adaugarea unui spor la salariu.

Pe termen lung, nu este recomandata aceasta varianta, pentru a proteja sanatatea angajatilor.

Accounting Studio este alaturi de tine cu servicii de externalizare resurse umane si salarizare din firma ta. Te vom ajuta pe tot parcursul colaborarii sa iei deciziile corecte pentru tine si angajatii tai. Pentru mai multe detalii trebuie doar sa ne contactati.