Impozitarea tichetelor de masa in 2023 – 2024

Tichetele de masă sunt bilete de valoare acordate angajaţilor, lunar, ca alocaţie individuală de hrană, cu scopul de a fi utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare.

Tichetele pot fi acordate atat pe support de hartie cat si in varianta electronica, iar numarul de tichete emise pentru o luna este egal cu numarul de zile lucrate de angajat in acea perioada.

Atentie! Salariatul poate utiliza, lunar, un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile lucrate.

Plata contributiilor sociale tichete de masa

Tichetele de masa sunt scutite de plata contribuțiilor sociale in 2023.

Pentru angajat, se aplică însă impozit pe venit (10%), iar pentru angajator tichetele reprezintă cheltuieli deductibile.

Din luna aprilie a anului 2020, valoarea maxima a unui tichet de masa a fost stabilita la 20 lei pe luna. Legea 24/2020 este cea care prevede majorarea valorii unui tichet de masa de la 15,8 lei la maximum 20 de lei.

Pentru ca un tichet de masa sa fie valid si sa poata fi folosit la cumpararea alimentelor, acesta trebuie sa aiba inscris numarul sub care a fost inseriat de catre unitatea emitenta, dar si urmatoarele mentiuni, conform Legii nr. 142/1998:

  • numele si adresa emitentului;
  • valoarea nominala a tichetului de masa;
  • date referitoare la perioada de valabilitate;
  • interdictia de a fi utilizat pentru achizitionarea de tigari sau alcool;
  • spatiu pentru inscrierea numelui si a prenumelui salariatului care este in drept sa utilizeze tichetul de masa;
  • spatiu destinat inscrierii datei si aplicarii stampilei unitatii la care tichetul de masa a fost utilizat.

Aceste elemente sunt incluse de catre unitatile emitente, fiind un criteriu pentru obtinerea autorizatiei de emitere.

Impozitarea tichetelor de masa incepand cu anul 2024.

CASS: Impunerea cu o cotă de 10% a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță a fost confirmată oficial. Această măsură va intra în vigoare începând cu anul 2024.

Tichetele de masă vor ajunge la valoarea de 40 de lei în 2024.

Potrivit proiectului, începând cu 1 ianuarie 2024, sumele corespunzătoare tichetelor de masă vor fi adăugate la salarii fără a fi supuse impozitării suplimentare.

Tichetele de masă au fost emise în format electronic începând din 2022, iar în prezent, valoarea unui tichet de masă este de 35 de lei. Un angajat primește în medie aproximativ 20 de tichete de masă lunar.

Astfel, pentru un angajat care lucrează 22 de zile, valoarea totală a tichetelor de masă pe care le va primi va fi de 880 de lei, începând cu 1 ianuarie 2024.

Vrei sa fi la curent cu toate beneficiile care se aplica pentru angajatii tai si in acelasi timp care iti pot reduce costurilor afacerii tale? Alege Accounting Studio ca partener pentru serviciile financiar contabile, salarizare si resurse umane.