Contabilitate criptomonede – Taxe si impozite criptomonede 2023-2024

Contabilitate criptomonede – Taxe si impozite criptomonede in 2023-2024, din tranzactiiile cu criptomonede la persoanele fizice si juridice.

In acest articol vom trece prin revista ce inseamna contabilitatea criptomonedelor actualizata pentru perioada 2023-2024.

In primul rand vom vedea pentru persoanele fizice care este modul de calcul al taxelor si impozitelor din tranzactiile cu criptomonede.

Dupa vom analiza ce si din perspectiva unei persoane juridica, de exemplu un SRL cu activitate principala sau secundara de trancationare criptomonede.

Contabilitate criptomonede persoane fizice – Ce trebuie sa stim

Câștigurile din tranzacții cu criptomonede realizate de către persoane fizice se declară și se impozitează atunci când au fost convertite în valută obișnuită, bunuri sau servicii.

Nedeclararea și evitarea responsabilităților fiscale pentru aceste câștiguri atrag aceleași sancțiuni ca în cazul oricăror alte venituri nedeclarate.

Acțiunea voluntară de raportare a veniturilor din tranzacții cu monede virtuale ajută la prevenirea riscului unor consecințe neplăcute în urma verificărilor efectuate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Din fericire contabilitatea criptomonedelor in cazul persoanelor fizice implica doar declararea veniturile prin declaratia unica si plata impozitului aferent.

Calculul taxe si impozite criptomonede persoane fizice

In perioada 2023-2024 se aplica un impozit pe veniturile de criptomonde de 10% din diferenta pretului de achizitie si cel de vanzare, respectiv profitul (daca exista).

Limita de neimpozitare este de 200 lei pe tranzacție, cu condiția ca, pe parcursul unui an, câștigul să nu depășească totalul de 600 lei.

Este important de menționat că dacă se înregistrează un câștig anual mai mare de 600 lei (de exemplu, 605 lei), atunci întreaga sumă devine impozabilă, nu doar diferența care depășește această sumă.

Firma de contabilitate Accounting Studio, va poate ajuta in calcularea impozitului pe criptomonede si a altor taxe precum CASS-ul.

De asemenea vom completa si valida declaratia unica si va vom asista cu plata impozitului.

Contabilitatea veniturilor din criptomonede la persoanele juridice

Contabilitatea veniturilor din criptomonede la persoanele juridice

Contabilitate criptomonede si cadrele legale în contextul tranzacțiilor:

  1. Impozitarea veniturilor din criptomonede pentru persoanele fizice;
  2. Reglementarea TVA în ceea ce privește platformele de schimb (exchange) pentru criptomonede;
  3. Conformitatea cu Legea 129 privind prevenirea și combaterea spălării banilor;
  4. Definiția criptomonedelor conform Codului Penal.

În modul în care operați sub forma unei microîntreprinderi, adică plătiți impozit pe venit, veți contribui cu 3% sau 1% (dacă aveți cel puțin un angajat) din venit.

La acest impozit se adaugă impozitul pe dividende, calculat la 5%, și, după caz, Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) de 2676 lei, care se aplică doar în condițiile menționate anterior.

Exemplu contabilitate criptomonede:

De exemplu, presupunem că ați achiziționat 0,1 BTC cu 1000 de euro și l-ați vândut cu 2500 de euro.

Veți plăti un impozit de 3% din venitul obținut (adică 3% din 2500 de euro = 75 de euro).

În cazul în care aveți și angajați în firmă, recalculați scenariul de mai sus cu un impozit de 1% pe venit.

Atunci când distribuiți dividende, veți mai achita un impozit suplimentar de 5% pe această sumă.

Să examinăm acum un scenariu mai puțin favorabil… presupunem că ați achiziționat 0,1 BTC cu 1000 de euro și l-ați vândut cu pierdere, la doar 500 de euro.

În acest caz, veți plăti impozit pentru suma încasată, adică 3% din 500 de euro.