CONCEDIUL DE ODIHNA – Obligatoriu si necesar fiecarui angajat

Concediul de odihna este reglementat in Codul Muncii (articolele 144-151) si este un drept garantat in fiecare an tuturor angajatilor.

In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua intreg concediul care ii revine intr-un an, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni.

Zilele de concediu nu pot fi cedate, limitate si nici nu putem renunta la ele. In plus, compensarea lor in bani este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Astfel, daca sunt folosite in intervalul de timp stabilit de lege, se pierd.

Programarea concediului de odihna

Conform codului muncii, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu de odihna neintrerupt.

Durata concediului de odihna

Anual, angajatii au dreptul la un numar minim de 20 de zile de concediu de odihna. Numarul de zile fiind stabilit prin contractul individual de munca.

Exista insa si cazuri in care angajatii beneficiaza de un numar suplimentar de zile libere.

Astfel, beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare:

  • Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare;
  • Nevazatorii, alte persoane cu handicap
  • Tinerii in varsta de pana la 18 ani

De asemenea, salariatele care urmeaza o procedura de fertilizare, «in vitro», beneficiaza anual, de un concediu de odihna suplimentar, platit, de trei zile care se acorda dupa cum urmeaza:

a) 1 zi la data efectuarii punctiei ovariene;
b) 2 zile incepand cu data efectuarii embriotransferului.

In acest caz, cererea privind acordarea concediului de odihna suplimentar prevazut trebuie sa fie insotita de scrisoarea medicala eliberata de medicul specialist.

Plata concediului de odihna

In perioada de concediu, salariatul primeste o indemnizatie care nu poate fi mai mica decat salariul de baza si sporurile permanente prevazute in contractul individual de munca.

Calculul si evidenta concediilor de odihna – Accounting Studio

Pentru calculul si evidenta concediilor de odihna in organizatia dumneavoastra Accounting Studio va ofera solutii complete de resurse umane si salarizare care sunt in conformitate cu legislatia in vigoare.

Un aspect foarte important la serviciile noastre este gratuitatea de care puteti beneficia la salarizare si resurse umane pentru maxim 3 angajati daca alegeti sa colaborati cu noi pentru serviciile de contabilitate.

Firma noastra de contabilitate este mereu alaturi de clientii nostri cu servicii complete financiar contabile. Pentru mai multe detalii si oferte de pret ne puteti contacta telefonic sau prin email.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *