Ce este si cum obtinem numarul EORI?

Ce este si cum obtinem numarul EORI? Ghid obtinere numar EORI in 2023 simplu si rapid impreuna cu Accounting Studio. Servicii complete fiscal-contabile.

Ce este un numar EORI?

EORI este  un numar unic in Comunitatea Europeana pe care autoritatile vamale il atribuie operatorilor economici pentru a-l utiliza la toate operatiunile vamale derulate de acestea pe intreg teritoriul Uniunii Europene.

Daca intentionati sa faceti un import de bunuri (achizitii din afara Uniunii Europene), tineti cont de faotul ca pentru a intra in posesia acestora, la vama vi se va solicita numarul EORI.

Persoanele care sunt obligate sa solicite atribuirea unui numar EORI in 2023 sunt:

• Operatorii economici (persoanele care, in cadrul activitatilor lor profesionale, exercita activitati reglementate de legislatia vamala, cum ar fi operatiunile de import, export, tranzit, depozitare, reprezentare, precum şi operatiuni prealabile sosirii/plecarii marfurilor care se introduc/scot de pe teritoriul Comunitatii);

• Persoanele, altele decât operatorii economici, care introduc/scot marfuri in/din Uniunea Europeana.

Cum obtinem numarul EORI 2023?

In România, numarul EORI este atribuit de catre Directia Generala a Vamilor.

Astfel, numerele EORI vor fi solicitate la directiile regionale vamale in a caror raza este stabilit sediul social al societatii.

In vederea atribuirii numarului EORI in 2023, persoana interesata are obligatia de a depune o cerere de inregistrare.

Cererea se completeaza şi imprima in/din aplicatia nationala EORI. Aceasta aplicatie este disponibila pe site-ul autoritatii vamale române.

Alaturi de aceasta cerere, societatile trebuie sa depuna si copii ale urmatoarele documente:

a) certificatul de inregistrare eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului;

b) certificatul de inregistrare in scopuri de TVA emis de Ministerul Finantelor Publice, dupa caz;

c) documente din care rezulta adresa sediului social sau domiciliului fiscal actual, dupa caz, in situatia in care acesta nu corespunde cu cel inscris in certificatul(ele) prezentat(e);

d) actul constitutiv al operatorului economic, cu modificarile şi completarile ulterioare, dupa caz.

Stim cat de obositoare sunt uneori birocratia si comunicarea cu institutiile statului, de aceea venim in ajutorul tau! Accounting Studio poate obtine numarul EORI pentru tine imediat, fara complicatii!

Termenul de eliberare a numarului EORI in 2023 este de 1-4 zile lucratoare.

Pentru a evita intarzierea eliberarii din vama a coletelor primite, este indicat ca cererea de obtinere sa fie depusa inainte de intrarea in tara a importurilor.

Echipa noastra de experti contabili iti ofera suport in relatia cu vama pentru activitatile de import si export  🚚 ✈️ Suntem alaturi de tine cu servicii complete financiar contabile. Pentru detalii si oferte de pret trebuie doar sa ne contactati 😉

Intrebari frecvente numar EORI 2023

La ce foloseste numarul EORI?

Codul EORI reprezintă o identificare unică acordată agenților economici și persoanelor fizice de către autoritățile vamale ale statelor membre din Uniunea Europeană.

Acest cod este utilizat în momentul în care desfășurați operațiuni de import sau export către sau dinspre țări care nu fac parte din Uniunea Europeană.

Trebuie ca persoana fizica sa am numar EORI?

Persoanele fizice care achiziționează bunuri în scopuri personale dintr-o țară non-UE nu sunt necesitate să obțină un cod EORI.

Cu toate acestea, aceasta nu înseamnă că sunt dispensate de la plata taxelor vamale. De obicei, companiile de curierat oferă opțiunea de a achita taxele vamale în numele clienților, în schimbul unei comisioane.

Din păcate, în unele situații, acest comision prezintă un minim care depășește suma de 100 de lei, ceea ce îl face mai costisitor decât obținerea propriului cod EORI.

Acest cod personal îți oferă avantajul de a-l utiliza ori de câte ori dorești, fără niciun cost suplimentar.

Care sunt consecințele în cazul în care nu deții un cod EORI?

Pentru a importa bunuri din afara Uniunii Europene sau pentru a exporta bunuri către o țară non-UE, fiecare persoană fizică sau juridică este necesar să aibă un cod EORI. Fără acest cod EORI, bunurile nu vor putea trece de punctul de vamă, deoarece taxele vamale nu pot fi achitate.

Stagnarea acestor bunuri în punctul de vamă pentru o perioadă semnificativă va genera costuri suplimentare, iar în anumite situații poate chiar duce la returnarea bunurilor.