Atentie la plafoanele platilor si incasarilor in numerar!

Nerespectarea plafoanelor platilor si incasarilor in numerar va pot aduce contraventii considerabile. Afla mai jos tot ce trebuie sa sti despre acestea.

Categoriile de persoane vizate de aceste restrictii, conform legii, sunt: persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică.

Conditiile pentru plati si incasari numerar

Trebuie sa tinem cont de faptul ca putem efectua plati si incasari in numerar, respectand urmatoarele conditii:

1. Incasarile primite de la alte persoane juridice, PFA-uri, in limita unul plafon de 5000 RON de la o persoana zilnic;

2. Plati catre alte persoane juridice, PFA-uri, in limita unui plafon zilnic de 5000 RON/persoana, dar nu mai mult de 10 000 RON /zi, in total.

3. Incasarile primite de către magazinele de tipul cash and carry, în limita unui plafon zilnic de 10.000 RON de la o persoană;

4. Plati catre magazinele de tip cash&carry, in limita junui plafon de 10 000 RON zilnic.

5. Plati din avansuri spre decontare, în limita unui plafon zilnic de 5.000 RON , stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare.

6. Incasari primite de la persoane fizice, în limita unui plafon zilnic de 10.000 RON de la o persoană.

Bine de stiut!

Contraventiile se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 4.500 RON.

Sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 RON şi, respectiv, de 10.000 RON, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum şi fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 5.000 RON, respectiv de 10.000 RON.

Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 RON şi, respectiv, de 10.000 RON, către magazinele de tipul cash and carry.

Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pot achita facturile cu valori care depăşesc plafonul de 5.000 RON, către furnizorii de bunuri şi servicii, respectiv de 10.000 RON, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 5.000 lei/10.000 RON în numerar, suma care depăşeşte acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.

Ai depasit plafonul legal pentru incasari si plati in numerar? 😭😭😭 Alege Accounting Studio pentru consultanta fiscala corecta si remedierea problemelor pe care le aveti. 🧐 Consultanta fiscala la zi pentru orice tip de activitate. Trebuie doar sa ne contactezi.